Слънцето изригна като абсолютен звяр, съобщи Science Alert. На 14 декември

...
Слънцето изригна като абсолютен звяр, съобщи Science Alert. На 14 декември
Коментари Харесай

Учени наблюдаваха най-мощното слънчево изригване от години насам

С лънцето изригна като безспорен звяр , заяви Science Alert. 

На 14 декември дейното слънчево леке AR 3514 избухна в слънчево изригване от клас X2,8 - най-силната категория, на която е способна нашата звезда. Изригването е най-мощното, което сме виждали през сегашния безоблачен цикъл, и най-мощното след изригването от клас X8.2 през септември 2017 г. 

Събитието провокира умерено радиозатъмнение с център Южна Америка, краткотрайно утежняване или цялостна загуба на радиосигнали на високи честоти, за два часа.  

В същото време Слънцето създаде изхвърляне на коронарна маса (CME) - изхвърляне на милиарди тонове плазма и магнитно поле, на открито в Слънчевата система, като обсипва всичко по пътя си със слънчеви частици. 

Някои от тях може да се насочат към Земята. Агенции като Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) сега организират следствие, в случай че това е по този начин, може да ни чака умерена геомагнитна стихия. 

;'Sun unleashes monster X-class solar flare, most powerful since 2017.' The flare may have been accompanied by a plasma eruption aimed at Earth.

— LReiding (@LReiding)
На първо място, няма потребност да се тормозим. Въпреки че изригването е било мощно, то не е било ориентирано непосредствено към Земята. Анализите не престават, само че в случай че въпреки всичко удари, съгласно Метрологичната работа на Обединеното кралство това се чака да стане на 17 декември, като е допустимо да докара до слаба геомагнитна стихия. 

Възможно е обаче да забележим някаква интензивност по-рано. Според Центъра за прогнозиране на галактическото време на NOAA по-слаба CME, която изригна на 13 декември, ще доближи Земята първа. 

Ето какво значи това. Геомагнитна стихия се случва, когато приток на слънчеви частици се удари в магнитното поле на Земята. Тъй като на тези частици им е належащо известно време, с цел да стигнат дотук, бурята поражда до няколко дни след освобождението на CME. 

Това има няколко резултата, които стават все по-тежки със силата на бурята. Съществуват пет степени; G1 и G2, слаба и умерена, са двете най-леки категории.  

Тъй като слънчевите частици взаимодействат с магнитното поле на Земята, те могат да основат електрически токове, които протичат през електропреносните мрежи, тъй че може да следим известни съмнения в електропреносната мрежа. Възможно е да има промени в околната среда в ниската околоземна орбита, които да трансформират резултата на противодействие върху галактическите кораби, което значи, че някои спътници може да се нуждаят от корекции на курса. Възможно е да има и спирания на радиокомуникациите. 

The Sun has just belched out an absolute beast of a flare. On 14 December, an active sunspot region named AR 3514 erupted in a class X2.8 solar flare, the most intense category of which our star is capable. The flare is the most powerful we've seen for the
— Weather (@Mystartweather)
Експерти показват, че е допустима появяването на полярни сияния.  

Възможно е да има и полярно зарево. Индексът Kp, който се състои от 10 степени, и изследва геомагнитната интензивност може да се употребява като индикатор за прогнозиране на авроралната интензивност. 

NOAA предвижда, че геомагнитната интензивност ще доближи Кр5 на 15 и 16 декември. Това значи, че по високите географски ширини евентуално ще има ярки аврорални прояви. 

Подобна интензивност на Слънцето е напълно естествена. Достигаме пика на 11-годишния цикъл на интензивност на Слънцето, което значи, че ще следим повече слънчеви петна, изригвания CME. В пика, прочут като безоблачен най-много, полярността на магнитното поле на Слънцето ще се обърне и интензивността ще стартира да понижава. Не знаем тъкмо по кое време ще настъпи слънчевият най-много. Всъщност евентуално няма да разберем това, до момента в който не настъпи и не отмине. Според сегашните прогнози това ще стане още през януари 2024 година, показват учени. 

AR 3514 е много деен район. В допълнение към изригването от клас X, в същия ден той избухна с две изригвания от клас М. Това е втората най-мощна категория слънчеви изригвания. Възможно е да следим още по-голяма интензивност от него, само че не е толкоз евентуално той да засегне Земята. 

Sun emits most powerful solar flare since 2017

— Tech Explorist (@TechExplorist)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР